Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru hakkında bilgiler. Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvurular nasıl yapılır, kimler yapabilir, bu konunun önemi nedir.

Av.Ufuk KULA'nın Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yoluna ilişkin yazısından bir alıntı:
Hukuk herkese lazım… Sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde haberlere baktığınızda en çok konuşulan konulardan biri de mahkemeler, kararlar , haklar ve hukuki konulardır. Ülkemizde ise, son yıllarda hukuk haberlerinin geçmiş yıllara göre biraz daha arttığı konusunda şüphe yok.

İşte bu haber bolluğu içerisinde, olaylara sadece magazinsel veya sadece siyasi değil biraz da bilinçlendirici ve öğretici yaklaşım da gerekli diye düşünüyorum. Nitekim hepimiz her gün aslında bu haberlere konu olayları yaşayan karakterleriz.

- Yerel Mahkemeler (Bunlar temelde yaşadığımız şehirdeki Sulh Hukuk, Asliye Hukuk, Sulh Ceza ve Asliye Ceza Mahkemeleridir)
- Yüksek Mahkemeler ( Bunlar da temelde Ankara’da yer alan Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek Mahkemeleridir)

Şeklinde bir yol haritasına sahiptir. Bu iki aşamadan sonra kararlar kesinleşir ve verilen kararların yerine getirilmesi gerekir.  Yazinin devami bu adreste:
http://www.kula.av.tr/tr/haberler/anayasa-mahkemesi-ne-bireysel-basvuru/30

Dava Açarken Kaç Lira Masraf Gerekir - Dava Açmanın Maliyeti Nedir

Mahkemelerde dava açarken kaç lira harcanır. Dava açarken harcamanız gereken miktar.

Dava masrafları aşağıdaki kalemlerden oluşur;

Dava Harcı ( %0,54 X ¼  )
Tanık,bilirkişi ve keşif masrafları

Dava harcı davada eğer bir para alacağı veya parayla değeri ölçülebilecek bir dava konusu varsa onun değerine göre belirlenir.Mesala kira acağı için dava açıyorsanız  bir yıllık kira bedelinin,bir tapu davası açıyorsanız taşınmazın (arsa veya evin) değerinin  binde ellidördünün dörtte biri kadar peşin harç ödemeniz gerekir. Bu değeri bilmiyorsanız (mesala taşınmazın değerini) davalarvedilekceler.blogspot.com yaklaşık bir değer vererek dava açabilirsiniz,davayı açtıktan sonra hakim zaten değerini bilirkişi vasıtasıyla belirleyecektir.

Her bir tanık için ortlama 35-TL bilirkişi için ortalama 200-TL ve keşif için ortalama 220-TL gerekir.
Eğer dava dilekçenizde bunlarn hepsine başvurulmasını istemişseniz bunların hepsini dava açarken ödemeniz gerekir.Eğer davalarvedilekceler.blogspot.com kazanırsanız tüm bunları karşı taraftan isteyebilirsiniz.Kaybederseniz ancak bunlardan kullanılmayan ( örneğin keşif yapılmadıysa veya 3 değil 2 tanık dinlendiyse)  kısmını geri alabilirsiniz ama kaybederseniz ödediğiniz harcınızı alamazsınız.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı Boşanma davası nasıl acılır. Anlaşmalı Boşanma davası açarken dikkat edilmesi gerekenler. Anlaşmalı Boşanma davası dilekçe örnekleri.

Anlaşmalı Boşanma davası için buarada yer alan dilekçe ve protokol ile birlikte adliyeye nöbetçi aile mahkemesi veya tevzi bürosu denen yere başvurmalısınız.Dosyanıza bakacak mahkeme o an sistem tarafından belirlenecektir.(örneğin size şu denilece : dosyanıza 2.Aile Mahkemesi bakacak) bu halde bu mahkemeye hemen giderek dosyanızın onlara düştüğünü ve anlaşmalı olduğunuzu söyleyıp onlardan erken ,
bir gün (duruşma gunu) isteyeceksiniz.Bu işlemlerin kısalması için son derece önemlidir.Aksi halde belki aylarca duruşma gununu onların gondermesini beklemeniz gerekebilir.

Örnek Dilekçe 1
Örnek Dilekçe 2 (Çocuk Yoksa ve Çocuklar 18 Yaşından Büyükse)

Anlaşmalı Boşanma Protokolu Dilekçe Örneği - Çocuk Yoksa ve Çocuklar 18 Yaşından Büyükse

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi. Anlaşmalı Boşanma Protokolunde Çocuk Yoksa dilekçe nasıl yazılır. Anlaşmalı Boşanma Davaları dilekçe örneği


Çocuk Yoksa ve Çocuklar 18 Yaşından Büyükse

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

……….. ile ……………….. aralarında karşılıklı olarak anlaşarak BOŞANMAYA karar vermiş olup anlaşmalı boşanma dilekçesine ek olarak iş bu protokol tanzim edilmiştir.

PROTOKOL MADDELERİ:

1-) Tarafların müşterek ikamet ettikleri ….. Sok ……Mah ……B Blok ………….. dairede eşlerden ………………….ikamet etmeye devam edecektir.

2-) Yukarıda açık adresi bulunan dairede bulunan ev eşyaları dairede ikamet etmeye devam edecek olan …………………………….’da kalacaktır.

3-) Evde kalmayacak olan ……………………….., diğer eş ………………………..’da ve evde bulunan bulunan her türlü şahsi eşyası ile çeyiz olarak getirmiş bulunduğu eşyalarının tümünü almış olup, eşya olarak başka alacağı olmadığını kabul eder.

4-) Boşanma sebebiyle her iki taraf birbirlerinden tedbir, yoksulluk nafakası veya her hangi bir şekilde maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmamaktadırlar.(veya bu madde şöyle yazılabilir : Taraflardan ……………………. Tarafından diğer eş …………………….’ya aylık …………-TL tutarında yoksulluk nafakası ödenecektir.Bu miktar D.İ.E. Yıllık bazda işbu protokol tarıhındekı ayında açılanacak ÜFE oranında arttırılacaktır.)

5-) Taraflar karşılıklı olarak birbirlerinden mahkeme masrafları ve vekalet ücreti talep etmeyeceklerdir

TARAF                                                                                               TARAF



Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi (cocuk varsa) Örneği icin buraya bakınız; Anlaşmalı Boşanma Protokolu

Anlaşmalı Boşanma Protokolu - Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi

Anlaşmalı Boşanma Protokolunde hangi bilgiler bulunuyor. Anlaşmalı Boşanma Davaları dilekçe örneği.


Örnek Dilekçe


İZMİR NÖBETÇİ  AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE


DAVACI:………………………(TC:…………………….. )


DAVALI:……………………….
 …SOK. …MAH.  İZMİR

KONU:Anlaşmalı Boşanma İsteminden ibarettir.

AÇIKLAMALAR:

1-) Müvekkilim davalı ile ………… tarihinde evlenmiştir. Evlilik bir yıldan fazla süredir devam etmektedir.

2-) Müvekkilim ve davalı eşi arasında evliliğin başından itibaren anlaşmazlıklar mevcuttur. Zamanla bu anlaşmazlıklar çok şiddetli tartışmalara dönüşmüştür. Bu tartışmalar sonucu eşler açısından  evliliğin devamı çekilemez hale gelmiştir.

3-) Müvekkilim ve eşi birbirlerine daha fazla zarar vermemek için boşanmaya karar vermişlerdir.Bu boşanma sonucu ortaya çıkması muhtemel uyuşmazlıkların çözümü ile ilgili anlaşma hazırlanmıştır. Bunu ekte sunmaktayız.

HUKUKİ NEDENLER: 4721 S. K. m. 166/3 ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER: Nüfus kaydı, Anlaşmalı Boşanma Protokolü, tanık beyanları ve diğer tüm yasal deliller.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilim ile davalı eşinin boşanmalarına, boşanmanın sonuçları hakkında ekte sunduğumuz Protokol hükümleri doğrultusunda karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla arz ederim.


 Davacı


Çocuk Yoksa ve Çocuklar 18 Yaşından Büyük ise su dilekçeye bakınız: Anlaşmalı Boşanma Protokolu 2

AVRUPA ÜLKELERİNDE NELER OLUYOR?